Nyheter

Lågenergihus uppfyller inte kraven

Nyhet på SR 2013-11-26. För att lyssna klicka här.

Många lågenergihus förbrukar mer energi än planerat, och en del av dem kan inte ens räknas som lågenergihus. Det visar en rapport från branschorganisationen Sveriges Byggindustrier.

Publicerat kl 05:30

DELA

För två år sedan flyttade Marcin Kucharski in i Sveriges första svanenmärkta flerbostadshus. Då ville han göra en insats för miljön, men huset visade sig dra mycket mer energi än utlovat.

– Värmeförbrukningen har skjutit i höjden. Det här är mer eller mindre som vilken lägenhet som helst just nu, säger Marcin Kucharski.

Marcin Kucharski bor i Västertorp i Stockholm, i ett hus som för två år sedan blev Nordens första svanenmärkta hus.

Men i dag är huset långt ifrån att leva upp till svanenmärkningen, det förbrukar 50 procent mer energi än planerat.

En rapport från branschorganisationen Sveriges Byggindustrier visar att 9 av 34 undersökta lågenergihus inte uppfyller den utlovade energiförbrukningen. Sex av dem kan inte ens räknas som lågenergihus.

– Utvecklingen inom lågenergibyggande har gått otroligt snabbt framåt, inte minst kommuner ställer väldigt tuffa energikrav. Det kan nog vara så att man ställer lite tuffare krav än vad man kan leverera i slutändan, säger Maria Brogren, energi- och miljöchef på Sveriges Byggindustrier.

Men det har varit oklart vem som har ansvar för att kraven uppfylls. Med de lagar som finns i dag kan inte byggföretaget straffas om energiförbrukningen blir för hög.

Därför har bygg- och fastighetsbranschen tagit fram ett avtal, som klargör byggföretagets ansvar för att leva upp till den överenskomna energiförbrukningen.

– Man definierar väldigt tydligt vad som ska ingå i de energikrav man ställer och man definierar hur det ska beräknas, mätas och följas upp så att det blir en tydlighet mellan beställare och entreprenör, säger Maria Brogren.

Men det här avtalet kan inte användas av företag som är både beställare och entreprenörer. Ett sådant företag byggde huset i Västertorp. De meddelar ändå att de ska åtgärda de problem som lett till att huset drar så mycket mer energi än utlovat.

I nuläget har bostadsrättsföreningen fått höja månadsavgiften för att klara av energikostnaderna.

– Om man inte gör någonting så kommer vi att ligga på den här nivån. Vi har inte haft någon speciellt kall vinter heller, hittills i år, vilket oroar oss väldigt mycket, säger Marcin Kucharski.