Nyheter

Nya hus klarar inte energikraven

ärmare 60 procent av de byggnader som byggdes 2007–2012 klarar inte energikraven i Boverkets byggregler (BBR). Det visar en undersökning som myndigheten gjort, utifrån uppgifter i energideklarationsregistret.

Boverket har gått igenom energiprestandan för 2 000 nyproducerade byggnader. Man har enbart tittat på uppmätta värden. Det visar sig att över hälften av de nya husen, byggda mellan 2007–2012, inte klarar energihushållningskraven i BBR. Det skriver tidningen VVS Forum.

Årgångarna 2007 och 2008 är sämst, ur energisynpunkt. Hela 64 procent av dem klarar inte energikraven i BBR. Bäst är byggnaderna som byggdes 2012, där de flesta, 83 procent, klarar BBR. Dock är underlaget mindre.

– Boverket har gjort djupdykningar i energideklarationsregistret som totalt omfattar 460.000 byggnader. Vi kan ändå se att trenden går i rätt riktning från ett medelvärde på 123 kWh/m² år 2002 till ett snittvärde på 80 kWh/m² 2012, säger Sofia Lindén, arkitekt och projektledare på Boverket, till VVS Forum.

Boverket föreslår samtidigt att energikraven för flerbostadshus i Stockholm och mellersta Sverige skärps från dagens 90 kWh/m², år till 80 kWh/m², enligt VVS Forum. Dessutom införs en ny klimatzon, där bland andra Göteborg och Malmö ingår, med energikrav på 70 kWh/m² för flerbostadshus.

En annan nyhet i de nya energikraven är att bostadshus nu är uppdelade i småhus och flerbostadshus, där småhusen behåller samma nivåer som i dag med undantag för Zon 4 där kravet skärps till 80 kWh/m² (ej eluppvärmda).

De nya energikraven kan träda i kraft från första januari 2015, men Boverket vill ha ytterligare tid på sig då remissen kommer att gå ut mitt i semestern. I så fall kan de nya energikraven träda i kraft först under våren 2015.

Susanne Bengtsson

Byggvärlden 2014-05-30

EMTF-lunch i Stockholm om energikrav vid nybyggnad 2 juni

Beskrivning:

Hur kan en byggherre veta om han får en byggnad som uppfyller ställt energikrav?

För att få veta det krävs att energikravet både kan ställas och följas upp med god precision. Dagens metoder ger tyvärr så stora osäkerheter att energikraven i byggherrarnas avtal med konsulter och totalentreprenörerer i praktiken inte blir förpliktande att uppfylla. I publikationen ”Energikrav vid nybyggnad. Tolkning och verifiering enligt DUR-metoden” presenteras en ny metod som ger så god precision att energikrav blir förpliktande i praktiken.

Föredragshållare: Stig Lundberg, VISEM Energy Management, författare till publikationen.

Kostnad: 100 kr, kontant betalning. Vid återbud senare än 28/5 debiteras 150 kr. (Medlemmar i Svensk Ventilation kostnadsfritt).

Vid frågor och eventuellt återbud: e-post: renate.rook@kedsab.se, tel 0721-501792

Adress: Palmfeltsvägen 5 B IUC Stockholm Karta och vägbeskrivning

Tid och datum: 11.30-13.00, 2 juni, 2014

Länk till inbjudan klicka här

 

 

 

Videoklipp om DUR-metoden på Youtube

På Youtube finns två 5 min videoklipp, där Stig Lundberg presenterar DUR-metoden för befintliga byggnader och nybyggnad och bakgrunden till dessa. Sök på DUR-metoden och energi. DUR-metoden beskrivs i publikationerna "Verifiering av energianvändning i befintliga byggnader" och Energikrav vid nybyggnad"